CRUCIAAL MOMENT VOOR DE MENSHEID

 

Topeconoom Jeremy Rifkin alarmeert:
"We zitten allemaal te slapen.
Niemand ziet de crisis die komt."


"Vergeet de kredietcrisis, het is niets vergeleken
met de problemen die nog gaan komen."

bron: EenVandaag.nl - 12/12/2009

Vergeet de kredietcrisis, het is niets vergeleken met de problemen die nog gaan komen. Dit zegt topeconoom Jeremy Rifkin in een exclusief interview met Nederlandse zender EenVandaag.

Volgens Rifkin, een van de belangrijkste adviseurs van president Obama op het gebied van duurzaamheid,  hangt alles af van de vraag; hoe we met energie omgaan? Blijven we vasthouden aan fossiele brandstof dan staat het voortbestaan van de mens op het spel. Gaan we over naar een duurzame samenleving waarin iedereen zelf energie opwekt en uitwisselt dan hebben we een kans om te overleven.

Professor Jeremy Rifkin (69) is een spraakmakende denker over de toekomst van mens en milieu. Hij richtte de Foundation on Economic Trends op en schrijft boeken over de impact van wetenschappelijke en technologische veranderingen op economie, arbeidsmarkt, maatschappij en milieu. Hij adviseert de Europese Unie, regeringen en steden op het gebied van economie, klimaatverandering, veiligheid van energie en duurzame ontwikkeling en dit met als gegronde reden dat het post-koolstoftijdperk nu dringend moet voorbereid worden.

Drievoudige crisis
Rifkins visie is dat steden en bedrijven echt verschil kunnen maken door daadwerkelijk stappen te nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen en zichzelf tegelijkertijd klimaatbestendig te maken. Hij betoogt dat er onmiddellijk acties moeten worden ondernomen om de drievoudige bedreiging van de wereldwijde financiŽle crisis, energiecrisis en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Hij gaf een indringend interview in het Nederlandse programma 'eenvandaag' op 12-12-2009, waarvan we u hier een fragment laten beluisteren.

sitestat
(tijdsduur 27 minuten - klik hierboven op   voor volledige schermgrootte)
 

 

 


Smart Grid: De Derde industriŽle revolutie?
bron: EenVandaag.nl - 3/12/2009

Hoe komen we van het olietijdperk naar een duurzame samenleving? Het is misschien wel de belangrijkste vraag van deze eeuw. Volgens topeconoom en visionair Jeremy Rifkin hangt ons voortbestaan ervan af.

Een radicale verandering van het elektriciteitsnetwerk is nodig om af te komen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar er is hoop. Door gebruik van internettechnologie wordt het elektriciteitsnetwerk veel slimmer, duurzamer en schoner.

sitestat
(tijdsduur 12 minuten - klik hierboven op   voor volledige schermgrootte)

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

MEER UP TO DATE DAN OOIT...

 


12-jarige Severn Suzuki bezorgt wereldleiders
 kippenvel tijdens UN conferentie in 1992

Severn Suzuki kreeg het in 1992 op 12 jarige leeftijd voor elkaar de leiders van de Verenigde Naties voor vijf minuten muisstil te krijgen.  Ondertussen 19 jaar geleden maar nog meer up to date dan ooit! Wereldleiders luisterden ademloos hoe Suzuki een beeld schetst over de situatie in de wereld.

Op 9 jarige leeftijd richt Suzuki ECO (Environmental Childrenís Organization) op, jongeren die zich inzetten om andere jongeren te informeren en te onderwijzen over milieukwesties. Suzuki heeft milieukwesties met de paplepel ingegoten gekregen door milieuactivist vader David Suzuki. Nu (2011) is Suzuki 31 jaar oud en zet ze zich nog steeds in als milieuactiviste.

terug naar boven

 

KERNENERGIE

 


Afval kernenergie: tot 240.000 jaar gevaarlijk

 
20110314 - VRT Terzake
Het gaat van kwaad naar erger in Japan.

 
20110413 - VRT Terzake
 Hoeveelheid radioactiviteit in Japan is veel groter...

Stop kernenergie
De kernramp van Fukushima toont 25 jaar na Tsjernobyl eens te meer aan tot welke ravages kernenergie kan leiden. Ook zonder dergelijke rampen blijf je aan het eind van de rit achter met radioactief afval waarvoor er geen enkele oplossing bestaat. Vandaag hebben we nood aan grootschalige investeringen in de ontwikkeling en de verspreiding van groene energie en aan het beteugelen van ons totale energieverbruik. Kernenergie is niet de oplossing en werpt eerder een dam op tegen hernieuwbare energie.

Veilige kerncentrales zijn een illusie!
Sinds de jaren 50 vonden er met de regelmaat van de klok kernongevallen plaats. Sellafield (UK) in 1957, het Russische complex van Majak in 1967, Three Mile Island (USA) in 1979, Tsjernobyl in 1986, Tokaimura (Japan) in 1999 zijn allicht de meest gekende. Veilige kernenergie is een mythe!

Radio-actief afval: tot 240.000 jaar lang gevaarlijk
Geen kernenergie zonder radioactief afval. Voor dat afval bestaat er geen enkele oplossing. Vroeger werd het in zee gedumpt. Vandaag wordt het opgeslagen en bewaard. Het afval blijft tot 240.000 jaar lang gevaarlijk radioactief. Kernenergie zadelt de toekomstige generaties dus met een groot probleem op.

Kernenergie: een dam tegen groene energie
De keuze voor kernenergie vormt vaak een excuus om geen werk te maken van hernieuwbare energie. Kerncentrales zijn peperdure installaties die moeten renderen. We staan voor de keuze: ofwel investeren in het oplappen van oude kerncentrales of in nieuwe kerncentrales ofwel voluit gaan voor energie-efficiŽntie en hernieuwbare energie.

Ondemocratisch en onlosmakelijk verbonden met kernwapens!
Het uranium van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki kwam uit Belgisch-Congo! Met verrijkt uranium of plutonium is de stap naar kernwapens klein. Kernenergie en kernwapens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom dat de nucleaire sector zich steevast onttrekt aan democratie en transparantie.

Nationale manifestitatie...
Tijdens een nationale manifestatie te Brussel op 24/04/2011 werd een uitstap uit de kernenergie geŽist,  zo snel mogelijk en minstens voorzien door de huidige wet. Dit met een democratisch uitgewerkt alternatief voor een sociale en ecologische overgang naar een economie die enkel steunt op hernieuwbare energie.

Info en contact: Climaxi VZW, www.climaxi.be , info@climaxi.be , 0486:696927

 

Stap mee uit kernenergie

www.greenpeace.be

De ramp in Japan heeft ons allemaal diep getroffen. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers. Bovenop de verwoestende impact van de aardbeving en de tsunami, kampt het land nog met een gevaarlijke nucleaire dreiging. Als organisatie heeft Greenpeace zich altijd hevig verzet tegen kernenergie, precies omwille van de risico's voor mens en milieu die vandaag het nieuws beheersen.

Ben je ook ongerust over de tragische gebeurtenissen in Japan? Wil je een groene energietoekomst?

Laat je stem horen en stap mee uit kernenergie!

PS: Verspreid deze petitie, want het is hoog tijd om een eind te maken aan de besluiteloosheid van onze overheid. Als we verschillende hernieuwbare energiebronnen combineren, kunnen we de kerncentrales sluiten ťn nieuwe kernrampen vermijden, zonder de stroomvoorziening in het gedrang te brengen.

 

terug naar boven

 

 

 

© vzw KiloWat?Uur © 2005-2009   -   webmaster


myspace visitor counter